Publicerad den

Mat som ger ilningar i tänderna

Det är sedan länge känt att ilningar i tänderna kan bero på blottade tandhalsar såväl som känsligt tandkött. Ilningar kan också uppstå om dina tänder är skadade eller om du har väldigt tunn emalj. För många är ilningar inget som påverkar speciellt mycket, men för andra kan det vara ett stort problem i vardagen.

Har du stora problem med ilningar i tänderna är det viktigt att du kontaktar en tandläkare och får hjälp att lokalisera problemet. Du kan också se till att du investerar i en mycket bra och professionell tandkräm som är specifikt utformad för ilningar. Med rätt tandkräm och tandborste kan du nämligen göra underverk och få bukt med problemet på egen hand.

Undvik mat som ger ilningar

Egentligen finns det inga specifika råvaror eller livsmedel som ger mer ilningar än andra. Det du däremot bör se till att undvika är mat som är mycket varm eller kall, t.ex. kaffe, glass eller iskall dryck. Även maträtter eller snacks som innehåller mycket socker kan orsaka kraftiga ilningar, såväl som sura livsmedel som citroner, apelsin eller sura godisbitar.

Just sockerrika eller sura produkter är sällan bra för tänderna överhuvudtaget. Surt kan skada emaljen medan socker gör det lättare för bakterier och karies att gro.