Så blir du mer hälsosam i matlagningen

Vi vet alla att det är viktigt att äta hälsosamt och träna regelbundet för att må bra. Men vart ska man egentligen börja någonstans? Det finns flera enkla knep du kan ta till för att göra din kost mer hälsosam. Här ger vi dig några enkla tips som du kan ta till.

Ät riktigt mat

Idag vänder sig många till kosttillskott och vitaminer för att få i sig alla näringsämnen som de behöver. Dessa kan självklart fungera som ett komplement men det bästa är ändå att äta en varierad och hälsosam kost. Maten ska bestå av en blandning av protein, kolhydrater och fett, och då främst nyttiga fetter. Om man äter en vegansk eller vegetarisk kost är det viktigt att man hitta bra källor till protein för att inte drabbas av näringsbrist. Genom att äta hälsosamt kommer du märka att du blir piggare och att du lättare håller dig frisk. Det är så klart en väldigt positiv utgång av att äta hälsosamt.

Ät mycket grönsaker

Grönsaker är A och O i en hälsosam kost. Kanske minns du fortfarande den klassiska tallriksmodellen från skolan där hälften av tallriken skulle bestå av olika grönsaker. Variera dig gärna och ta med sånt du gillar. Det kan vara allt från sparris och sallad till tomat och paprika. Ha som vana att alltid göra en fräsch sallad oavsett vad du äter vid sidan av. Frukt och grönt är fullproppat med de näringsämnen som vi behöver och komma ha stor effekt på ditt välmående.

Andra tips och råd

En av de största bovarna i en hälsosam kost är socker. Därför bör du försöka dra ner på sockret så mycket som möjligt. Du behöver inte införa ett totalförbud mot godis, kakor och liknande men verkligen försöka minska ner intaget så gott det går. Även juicer och andra livsmedel kan innehålla väldigt mycket socker utan att man tänker på det. Ta för vana att läsa på innehållsförteckningen innan du köper något för att se vad dina olika livsmedel innehåller.

Ett annat tips är att välja fullkornsprodukter istället för vanliga sådana när det kommer till pasta, ris och liknande. Förutom att det är ett nyttigare alternativ kommer du även att hålla dig mätt längre. När vi ändå pratar om detta är det också viktigt att nämna att man måste kontrollera sina portioner. Det spelar ingen roll om du äter hälsosamt om du äter alldeles för mycket. Om du tycker det är svårt att veta hur mycket du ska äta kan du alltid mäta din mat. Det finns flera olika appar som du kan ladda ner gratis där du har möjlighet att scanna in allt du äter. På så sätt är det enklare att kontrollera dina portioner.

kategori:

Etiketter:

Stängt för kommentarer