Rätt vin till vegansk mat

Idag är det rätt populärt och enkelt att laga och äta vegansk mat. Det finns recept och husmanskost från flera olika matkulturer. Skulle du ha en känslighet för vissa födoämnen, som gluten eller soja, är det här inte heller ett problem. Det finns nämligen en rad med fantastiska veganska proteiner som du kan välja till din måltid. Men en sak som många funderar över är vilken typ av vin som är okej att servera till veganska måltider.

Att välja rätt vin

Det är inte alltid lätt att välja det rätta vinet till maten. Detta gäller både för vegansk mat och icke-vegansk mat. Tanken är att vinet som väljs ska komplettera och förhöja maten och inte ”krocka” med den. Det bästa är att prova viner innan måltiden för att se hur de smakar och om de kommer passa eller inte. Idag är det möjligt att beställa vin på nätet och få allting hemlevererat. På så sätt kan du läsa om olika sorter och välja de som ser bäst ut. Att beställa vin på nätet är dessutom väldigt enkelt och smidigt. Istället för att köpa vin på Systembolaget kan du hitta allt du behöver på nätet och beställa det direkt utan att behöva gå ut.

Det sägs att rosévin brukar fungera utmärkt till måltider som innehåller nötter och grönsaker. Rött vin sägs passa väldigt bra med nötter, linser, bönor samt stekt lök. Grytor förhöjs många gånger genom att hälla i lite rött vin. Det här är en tumregel som även gäller när du häller vin i glas istället för direkt i maten. Kort sagt kan man säga att röda viner passar bäst med mat som är ”mastig”.

Serverar du en sallad som måltid är det vitt vin som oftast passar bäst.

Det finns veganska vinsorter

Men förutom att välja rött, vitt eller rosévin är det viktigt att tänka på att vinerna även bör vara veganska. Som tur är finns det flera veganska vinsorter att välja mellan. Ett tips är att du letar efter vinlistor på nätet. Det finns nämligen ett antal som listar flera veganska viner.

Skulle du vara en så kallad etisk vegan kommer det krävas lite mer information innan du kan välja ett bra vin. Du måste ta reda på hur framställningsprocessen av vinet ser ut och dubbelkolla att den är helt fri från utnyttjande och plågande av djur. Idag kan du dessutom besöka Systembolagets hemsida och söka efter ett veganskt vin. En viktig sak att tänka på är att många viner är veganska men eftersom det inte står på vinets etikett är det svårt att veta vilka som är veganska och inte.

Vinproducenter i EU måste dock sedan år 2014 ange på flaskornas baksida ifall vinet innehåller mjölk eller ägg. Det är inte ovanligt att gelatin används när ett vin ska klarnas. Det gör att vinets partiklar sjunker till botten av flaskan. Sedan tas dessa delar bort. Men trots detta kan det finnas kvar animaliska produkter i vinet, och det står inte på flaskan.

kategori:

Etiketter:

Stängt för kommentarer